Wat is een koperspiraaltje?

Werking van een koperspiraaltje

Plaatsing van het spiraaltje

Verwijdering van het spiraaltje

De koperspiraal is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie zonder hormonen.

Het T-Safe spiraaltje heeft een T-vorm en is gemaakt van kunststof en koper. Het Multi-Safe spiraaltje heeft een hoefijzervorm. De Ballerine is bolvormig. Het spiraaltje geeft zeer gedoseerd een kleine hoeveelheid koper af. Koper verlamt de zaadcellen, waardoor deze niet meer in staat zijn de eicel te bevruchten. Het spiraaltje zorgt er ook voor dat het baarmoederslijmvlies verandert, waardoor deze ongeschikt wordt voor innesteling. De T-Safe beschermt als enige tien jaar lang tegen ongewenste zwangerschap. De andere spiraaltjes werken 5 jaar.

Na plaatsing ben je direct beschermd tegen zwangerschap. De bijwerkingen zijn minimaal en de kans op een zwangerschap is vrijwel nihil (betrouwbaarheid >99%). Je kunt alles lezen over koperspiraaltjes op: t-safe.nl, multi-safe.nl, ballerine.nl of spiraalplaatsen.nl

Voor plaatsing van een spiraaltje maak je eerst een afspraak bij de huisarts of verloskundige. Als de arts of verloskundige het spiraaltje niet op voorraad heeft liggen kan je het spiraaltje op recept kopen bij de apotheek.

Het inbrengen van het spiraaltje is eenvoudig en gaat vrij snel. Eerst wordt met een inwendig onderzoek de ligging van de baarmoeder bepaald. Daarna wordt het speculum (eendenbek) in de vagina gebracht om de baarmoedermond goed te kunnen zien. Met een staafje wordt de diepte van de baarmoeder gemeten. Dit kan een wat onaangenaam gevoel geven. Daarna wordt de baarmoeder iets gestrekt en wordt het spiraaltje via een dunne huls naar binnen geschoven. De huls wordt eruit gehaald en de draadjes van het spiraaltje op maat afgeknipt. Na de behandeling kan je wat duizelig zijn en moet je even rustig bijkomen. Neem bij eventuele buikpijn een pijnstiller in.

Na plaatsing van een koperspiraaltje ben je direct beschermd tegen ongewenste zwangerschap.

Het verwijderen van een spiraaltje is een eenvoudige handeling. Door met een tangetje aan de draadjes te trekken kan de arts of verloskundige nagenoeg pijnloos het spiraaltje verwijderen.